RITKA BETEGSÉG AZ EGYENSÚLYZAVAR HÁTTERÉBEN

Az alábbiakban bemutatott ló idegrendszeri tünetekkel (fej féloldalt tartással, aszimmetrikus fültartással és súlyos egyensúlyzavarral /ataxia/) érkezett klinikánkra. A tulajdonos elmondása szerint az akut tünetek (magas láz és a fentebb leírtak) jelentkezésekor az állat kezelését megkezdték, illetve a szükséges laboratóriumi teszteket elvégezték, melyek alapján megállapították, hogy nem nyugat-nílusi láz vagy herpesz okozta vírusos betegségben szenved. Sajnos a pontos diagnózis nem került megállapításra, így a lázzal járó idegrendszeri betegségek gyógyítására ajánlott általános terápiát tudták alkalmazni. Miután a láz kivételével nem enyhültek a tünetek, így a ló tulajdonosa a Pannon Lógyógyászathoz fordult segítségért.

Először felvettük a kapcsolatot és egyeztettünk a korábbi kezelőorvosokkal az állat jelenlegi állapotáról, majd koponya CT vizsgálatot végeztünk. Az álló CT vizsgálattal a lovak egy kifejezetten ritka betegségét, a középfülgyulladást sikerült diagnosztizálni.

A diagnózist követően a gyógyulást segítő beavatkozás precíz kivitelezéséhez az állatot elaltattuk és dr. Tóth Miklós fül-orr-gégész és koponyaalapi sebész együttműködésével egy digitális kamerarendszer (endoszkóp) vizuális kontrollja alatt a dobhártyát betakaró, fülzsírral kevert gyulladt szövetet vákuum alkalmazásával eltávolítottuk. Ekkor vált láthatóvá a közel egyharmadára beszűkült, gyulladásos szövettel körülvett, dobhártyával határos hallójárat szakasz. Ezt követően a dobhártyát szintén optikai kontroll alatt egy mikrosebészeti lándzsával átmetszettük lehetővé téve a váladék kiürülését, amely a tünetek kiváltó oka volt.

A ló a gyógyulás érdekében természetesen a szükséges gyógyszeres terápiában is részesült. Tudomásunk szerint ez volt az első, lovon végrehajtott gyógyító célú dobhártyametszés Magyarországon.

A beavatkozást követően a ló állapota határozott javulásnak indult és visszatért a versenysportba. Ő is és mi is hálásak vagyunk a tulajdonos példás gondoskodásáért.