Sok embernek van porcproblémája, de a sok porcregeneráló között eligazodni a piacon nagyon nehéz manapság. A legjobb, ha áttekintjük a porc felépítését és biokémiáját, így magunk dönthetjük el, hogy a saját problémánkra mely táplálék-kiegészítő a legjobb.

Az emberi porcban a porcsejtek mindössze 1-2%-át teszik ki az össztérfogatnak, nagy többségüket a sejtközötti állomány alkotja, mely kollagénből és a proteoglykánból áll. Az ízületek fájdalommentes mozgásáért és a teherbíró képesség megtartásáért, az ízületet alkotó különböző típusú szövetek (hyalinporc, rostosporc, az ízületi tokot és szalagokat alkotó kollagéndús rugalmas szövetek és az ízületi nedv) együttesen felelősek.

Porc felépítése: PG (proteoglykán), kollagén* és a porcsejtek, no meg rengeteg víz.

*A kollagének több mint 90%-át a II-es típusú kollagén teszi ki, de a kevésbé domináns IX, X és XI-es típusú kollagén és a más szövetekben egyaránt megtalálható IV-es és VI-os típusú kollagén is megtalálható itt. A II-es típusú kollagén olyannyira ízületi porc specifikus, hogy az emberi testben még egyetlen helyen találjuk meg, a porckorong belső kocsonyás állományát alkotó porcos szövetben.

Kollagén:
A kollagén a porcok egyik legfontosabb alkotó eleme, 67% – át alkotja a porcoknak, zselés anyagával hálószerűen szövi át a szövetközi tért. A porcok keménykötésűek, de mégis rugalmasak, ezt a kollagén különleges tulajdonságának köszönheti. A kollagén egy magas aminosav tartalmú anyag, mely vízmegkötő képességével biztosítja az ízület folyamatos vízháztartását és megteremti a porszövet anyagcseréjéhez szükséges vizes közeget. Így nagy szerepet játszik a porcok egészségének megőrzésében, aktivitásában, folyamatos megújulásában, és életben maradásában.

Proteoglykánok:
A proteoglykánok a kollagén után a legnagyobb mennyiségben jelenlévő alkotó a porcszövet sejtközötti állományában.
Ennek a fehérje családnak közös jellemzője, hogy a központi fehérjemaghoz speciális cukor oldalláncok (glycosaminoglycan = glükóz-amino-glikánok) kapcsolódnak. Különleges, ún. kefe alakú struktúrát vesz fel a molekula a térben. Jól ismertek a szájon át szedhető „porcerősítő” gyógyszerek, egyik szerepe a proteoglycan-ok előállításának segítése, az alapanyagok biztosítása. Ezen két legfontosabb proteoglycan a chondroitin szulfát és a glükózamin.

A chondroitin szulfát egy szulfatát, de szájon át szedve ennek csak kifejezetten kis százaléka kerül be a keringésbe emésztés nélkül, így hasznosulása vitatható. Számos új tanulmány megkérdőjelezi a chondroitin szulfát, mint alkotóelem fontosságát a porcvédőkben. Sok táplálékkiegészítő azonban, ha kismértékben is, de tartalmazza, hiszen még nem bizonyított a teljes megemésztődése.

A glükózamin egy aminocukor, mely fontos alapanyaga számos fehérje és zsír illetve a glükózaminoglikánok szintézisének. Glükózamin szulfát formában kapható leggyakrabban, mint táplálék-kiegészítő, vagy mint gyógyszerkészítmény. A klinikai használatban a porckopásos panaszok enyhítésében szerepel, de komoly tanulmány bizonyította a porckopás lassító hatását is.

A porcszövet ismerten „kis fogyasztású” szövet. Más szövetekkel, sejtekkel csak a sejtközötti állományon keresztül „kommunikálnak”. Ennek megfelelően az oxigén, a szén-dioxid, az anyagcseréhez szükséges alapanyagok (víz, cukrok, zsírok, aminosavak, stb.) és a termelt salakanyagok csak hosszas, a porc keménységét adó fehérjehálón keresztül áramolva (diffúzióval) jutnak be illetve ki a szövetből. Mivel a porcban nincsenek erek, bármely porcsérülés esetén (szemben az egyéb szövetekkel) nem tudnak a tápláló erek, s azokkal együtt a pótlást végző őssejtek, beáramolni a sérülés helyére, a porchiányt nem tudják helyreállítani. Minden anyag ki- és beáramlása az ízületi folyadékon keresztül történik lassú áramlással. Ezért is fontos tény, hogy a gravitáció hatására összenyomódó ízületek, a salakanyagok kipréselik magukból. Lefekvéskor pedig, mikor a nehézségi erő hatására fellépő préselés megszűnik, az ízület lassan tágulni kezd és a környezetében lévő folyadékot, a benne oldott ásványi anyagokkal felveszi, táplálkozik. Fontos tehát, hogy porcregeneráláskor elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, kiváltképp a lefekvés előtti néhány órában, a porcregenerálókat pedig lefekvés előtt kb. 1 órával vegyük be, hogy valóban eljusson az ízületbe és onnan a porcszövetbe. A felnőtt porc teljes egészében vérér, nyirokér és idegmentes szövet.

Ha egész életünk során semmilyen az ízületekben kártokozó munkát sem végeznénk, a kor előrehaladtával az ízületeinket alkotó porc és szalagok, illetve az olajszerű ízületi nedv akkor is jelentősen veszítenének rugalmasságukból és eredeti funkciójukból. A hyalinporc, amely az ízületek felszínén, az egyes csontvégeken vékony rugalmas réteget alkot, illetve az ízületet rögzítő rugalmas szalagok és az ízületi tok mind tartalmaznak a rugalmasságért, a vízmegkötő képességért és a fájdalommentes mozgásért felelős, hosszú láncokból álló nagy molekulákat – hyaluronsavat, különböző glükózaminokat. Ezen molekulák mennyisége és minősége és a köztük lévő számtalan kisebb összekötő híd állapota határozza meg az adott szövet folyadékmegkötő és -megtartó képességét, azaz sérülékenységét.

Ugyanakkor a porc beidegzésének hiánya esetén felmerül bennünk a kérdés, hogy fájhat mégis a porchiány, a porckopás. Ennek magyarázata, hogy a porc közelében lévő szövetek, mint az ízületi belhártya (synovium) és a porc alatt fekvő csontállomány (subchondralis csont) idegekkel sűrűn behálózott szövetek, s a porc sérülését követően felszabaduló gyulladásos faktorok, anyagok a környezetben található idegeket ingerlik, a csontot érő közvetlen nagy ütések (porc hiánya miatt) apró repedéseket, idegi impulzusokat generálnak.

Mivel a porcsejtek számára életfontosságú az ízületi folyadék, bármely hosszabb ideig fennálló zavar az ízületi térben (elhúzódó vérzések, fertőzés, gennyesedés) a porcsejtek elhalását okozhatják, akár teljes porchiánnyal végződhetnek.
A porcsejtek alacsony táplálék és oxigén igényének tudható be az is, hogy a műtét során eltávolított porcdarabokat 24-48 órán át szállítva sem okozunk sejtelhalást a szövetekben, s a laboratóriumba érkező porcdarabokból nagy mennyiségben tudunk élő porcsejteket nyerni azok tenyésztésére (lsd. porcsejtbeültetés).

Az ízületi anyagcsere legfontosabb felépítői, támogatói összefoglalva:

 • Chondroitin-szulfát: Felszívódása és hasznosulása kérdéses. Ártani azonban semmiképpen sem árt, ha egy porcregeneráló tartalmazza. A porcszövet sejtközötti állományának fontos építőköve.
 • Glükózamin: Hasznosulását klinikai tesztek bizonyították, a porcszövet sejtközötti állományának fontos építőköve. Mind a glükozamin, mind a chondroitin-szulfát alapvetően nagy molekulák, sajnos csak nagy veszteségek árán, alacsony százalékban tudnak eljutni az ízületekbe, ahol porcvédő hatásukat kifejtik. Törekedjünk tehát arra, hogy lehetőleg olyan készítményt válasszunk, amelyek ezen molekulák kis tömegű alkotóelemeit tartalmazzák, így az ízületbe való bejutásuk, ezáltal hatékonyságuk jelentősen megnő.
 • Hialuronsav: Nagy vízmegkötő képességű molekula, a porcsejt megfelelő állománysűrűségéért felelős, rugalmasságot ad. A porcszövet sejtközötti állományának egyik váza.
 • Kollagén: A porszövet sejtközötti állományában legnagyobb mennyiségben jelenlévő építőanyag. Rugalmas és egyben merevítő szerepet is játszik.  Kifejezetten ízület specifikus a II. típusa.
 • MSM: elsősorban a belőle kinyert kén (S = sulfur) fájdalomcsillapító és fontos szerepet játszik a hártyák anyagcseréjében. Így elősegíti a tápláló anyagok ki- és bejutását a szövetbe.

Annak érdekében, hogy a sérült, beszűkült vagy anyagcseréjében jelentősen lassult ízület képes legyen a bevitt anyagokat megfelelő módon hasznosítani előnyös, ha az általunk választott készítmény megfelelő tápláló kenőanyagot is tartalmaz, mely segíti a felszívódást és mérsékli a gyulladásos tüneteket. Ilyen például, az Aloe vera, mely természetes gyulladáscsökkentő és ásványi anyag tartama táplálja a szövetet.

Körkép: ízületi destrukciók

Sokan, ha ízületre gondolnak, akkor leggyakrabban a könyök, a térd, vagy a csípő ízület jut az eszükbe. Sokan bele sem gondolunk abba, hogy a gerincet alkotó csigolyák között található a legtöbb ízület. Az emberek estében a gerincet érő folyamatos több irányú teher okán – ide tartoznak a nehéz fizikai munkavégzés, a helytelen testtartás, az ülő munka és a veleszületett, vagy szerzett rendellenességek eredményezte problémák – a gerinc ízület szinte folyamatos károsodásnak van kitéve.

Az ízületi fájdalmaknak három fő kategóriáját különböztetjük meg:

 • Arthralgia (egyszerű ízületi fájdalom), hátterében leggyakrabban sérülés, vagy túlterhelés áll.
 • Arthrosis (porckopás), ami alatt az ízületi felszínt alkotó hyalinporc elvékonyodását értik. Az előző bekezdésben leírtakból azonban már kiderült, hogy a hyalinporc csak egy eleme annak a komplexnek, amit úgy hívunk, hogy ízület. A többi alkotóelem, az ízületi tok, a szalagok és maga az ízületi nedv is ugyanolyan fontos szerepet töltenek be a fájdalommentes mozgás biztosításában, mint a hyalinporc. Bármely ízületi alkotóelem destrukciója esetén, lecsökken a szövetek folyadéktartalma, romlik rugalmassága, kopásállósága, és növekszik az esély a fájdalmas ízület kialakulására. Ezt a folyamatot nevezik ízületi kopásnak. Általában ezt szeretnénk a lehető legnagyobb mértékben lelassítani, mivel megállítani sajnos nem lehet. A porckopás gyulladásos fázisában az ízület esetleg meg is duzzadhat az ízületi folyadék felhalmozódása miatt.
 • Arthritis (ízületi gyulladás) kialakulhat a porckopás okozta folyamatok, bakteriális fertőzés, anyagcsere – vagy hormonális betegségek, illetve autoimmun folyamatok hatására. Arthrosis esetében a terápia igen változatos lehet. Elsősorban a belgyógyászati, vagy immun alapbetegségeket kell kezelni. Gyulladás sikeres csillapítása után van mód az ízületek célzott kezelésére.

A tapasztalt tünetek és a diagnózis felállítás után, az ízületek állapotától függően javasolt rendszeres nem túlságosan megerőltető testmozgás, amely fokozza a vérkeringést, és ezáltal az ízületek oxigén és táplálék ellátottságát; az életmódhoz igazított táplálkozás; és a körültekintően megválasztott hyaluronsav és glükózamin tartalmú étrend kiegészítő.

Az Equine America UK® emberi fogyasztásra kifejlesztett Cortafelx® készítményei gyors és hatékony megoldást kínálnak az ízületi problémákra.

Sok embernek van porcproblémája, de a sok porcregeneráló között eligazodni a piacon nagyon nehéz manapság. A legjobb, ha áttekintjük a porc felépítését és biokémiáját, így magunk dönthetjük el, hogy a saját problémánkra mely táplálék-kiegészítő a legjobb.

Az emberi porcban a porcsejtek mindössze 1-2%-át teszik ki az össztérfogatnak, nagy többségüket a sejtközötti állomány alkotja, mely kollagénből és a proteoglykánból áll. Az ízületek fájdalommentes mozgásáért és a teherbíró képesség megtartásáért, az ízületet alkotó különböző típusú szövetek (hyalinporc, rostosporc, az ízületi tokot és szalagokat alkotó kollagéndús rugalmas szövetek és az ízületi nedv) együttesen felelősek.

Porc felépítése: PG (proteoglykán), kollagén* és a porcsejtek, no meg rengeteg víz.

*A kollagének több mint 90%-át a II-es típusú kollagén teszi ki, de a kevésbé domináns IX, X és XI-es típusú kollagén és a más szövetekben egyaránt megtalálható IV-es és VI-os típusú kollagén is megtalálható itt. A II-es típusú kollagén olyannyira ízületi porc specifikus, hogy az emberi testben még egyetlen helyen találjuk meg, a porckorong belső kocsonyás állományát alkotó porcos szövetben.

Kollagén:
A kollagén a porcok egyik legfontosabb alkotó eleme, 67% – át alkotja a porcoknak, zselés anyagával hálószerűen szövi át a szövetközi tért. A porcok keménykötésűek, de mégis rugalmasak, ezt a kollagén különleges tulajdonságának köszönheti. A kollagén egy magas aminosav tartalmú anyag, mely vízmegkötő képességével biztosítja az ízület folyamatos vízháztartását és megteremti a porszövet anyagcseréjéhez szükséges vizes közeget. Így nagy szerepet játszik a porcok egészségének megőrzésében, aktivitásában, folyamatos megújulásában, és életben maradásában.

Proteoglykánok:
A proteoglykánok a kollagén után a legnagyobb mennyiségben jelenlévő alkotó a porcszövet sejtközötti állományában.
Ennek a fehérje családnak közös jellemzője, hogy a központi fehérjemaghoz speciális cukor oldalláncok (glycosaminoglycan = glükóz-amino-glikánok) kapcsolódnak. Különleges, ún. kefe alakú struktúrát vesz fel a molekula a térben. Jól ismertek a szájon át szedhető „porcerősítő” gyógyszerek, egyik szerepe a proteoglycan-ok előállításának segítése, az alapanyagok biztosítása. Ezen két legfontosabb proteoglycan a chondroitin szulfát és a glükózamin.

A chondroitin szulfát egy szulfatát, de szájon át szedve ennek csak kifejezetten kis százaléka kerül be a keringésbe emésztés nélkül, így hasznosulása vitatható. Számos új tanulmány megkérdőjelezi a chondroitin szulfát, mint alkotóelem fontosságát a porcvédőkben. Sok táplálékkiegészítő azonban, ha kismértékben is, de tartalmazza, hiszen még nem bizonyított a teljes megemésztődése.

A glükózamin egy aminocukor, mely fontos alapanyaga számos fehérje és zsír illetve a glükózaminoglikánok szintézisének. Glükózamin szulfát formában kapható leggyakrabban, mint táplálék-kiegészítő, vagy mint gyógyszerkészítmény. A klinikai használatban a porckopásos panaszok enyhítésében szerepel, de komoly tanulmány bizonyította a porckopás lassító hatását is.

A porcszövet ismerten „kis fogyasztású” szövet. Más szövetekkel, sejtekkel csak a sejtközötti állományon keresztül „kommunikálnak”. Ennek megfelelően az oxigén, a szén-dioxid, az anyagcseréhez szükséges alapanyagok (víz, cukrok, zsírok, aminosavak, stb.) és a termelt salakanyagok csak hosszas, a porc keménységét adó fehérjehálón keresztül áramolva (diffúzióval) jutnak be illetve ki a szövetből. Mivel a porcban nincsenek erek, bármely porcsérülés esetén (szemben az egyéb szövetekkel) nem tudnak a tápláló erek, s azokkal együtt a pótlást végző őssejtek, beáramolni a sérülés helyére, a porchiányt nem tudják helyreállítani. Minden anyag ki- és beáramlása az ízületi folyadékon keresztül történik lassú áramlással. Ezért is fontos tény, hogy a gravitáció hatására összenyomódó ízületek, a salakanyagok kipréselik magukból. Lefekvéskor pedig, mikor a nehézségi erő hatására fellépő préselés megszűnik, az ízület lassan tágulni kezd és a környezetében lévő folyadékot, a benne oldott ásványi anyagokkal felveszi, táplálkozik. Fontos tehát, hogy porcregeneráláskor elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, kiváltképp a lefekvés előtti néhány órában, a porcregenerálókat pedig lefekvés előtt kb. 1 órával vegyük be, hogy valóban eljusson az ízületbe és onnan a porcszövetbe. A felnőtt porc teljes egészében vérér, nyirokér és idegmentes szövet.

Ha egész életünk során semmilyen az ízületekben kártokozó munkát sem végeznénk, a kor előrehaladtával az ízületeinket alkotó porc és szalagok, illetve az olajszerű ízületi nedv akkor is jelentősen veszítenének rugalmasságukból és eredeti funkciójukból. A hyalinporc, amely az ízületek felszínén, az egyes csontvégeken vékony rugalmas réteget alkot, illetve az ízületet rögzítő rugalmas szalagok és az ízületi tok mind tartalmaznak a rugalmasságért, a vízmegkötő képességért és a fájdalommentes mozgásért felelős, hosszú láncokból álló nagy molekulákat – hyaluronsavat, különböző glükózaminokat. Ezen molekulák mennyisége és minősége és a köztük lévő számtalan kisebb összekötő híd állapota határozza meg az adott szövet folyadékmegkötő és -megtartó képességét, azaz sérülékenységét.

Ugyanakkor a porc beidegzésének hiánya esetén felmerül bennünk a kérdés, hogy fájhat mégis a porchiány, a porckopás. Ennek magyarázata, hogy a porc közelében lévő szövetek, mint az ízületi belhártya (synovium) és a porc alatt fekvő csontállomány (subchondralis csont) idegekkel sűrűn behálózott szövetek, s a porc sérülését követően felszabaduló gyulladásos faktorok, anyagok a környezetben található idegeket ingerlik, a csontot érő közvetlen nagy ütések (porc hiánya miatt) apró repedéseket, idegi impulzusokat generálnak.

Mivel a porcsejtek számára életfontosságú az ízületi folyadék, bármely hosszabb ideig fennálló zavar az ízületi térben (elhúzódó vérzések, fertőzés, gennyesedés) a porcsejtek elhalását okozhatják, akár teljes porchiánnyal végződhetnek.
A porcsejtek alacsony táplálék és oxigén igényének tudható be az is, hogy a műtét során eltávolított porcdarabokat 24-48 órán át szállítva sem okozunk sejtelhalást a szövetekben, s a laboratóriumba érkező porcdarabokból nagy mennyiségben tudunk élő porcsejteket nyerni azok tenyésztésére (lsd. porcsejtbeültetés).

Az ízületi anyagcsere legfontosabb felépítői, támogatói összefoglalva:

 • Chondroitin-szulfát: Felszívódása és hasznosulása kérdéses. Ártani azonban semmiképpen sem árt, ha egy porcregeneráló tartalmazza. A porcszövet sejtközötti állományának fontos építőköve.
 • Glükózamin: Hasznosulását klinikai tesztek bizonyították, a porcszövet sejtközötti állományának fontos építőköve. Mind a glükozamin, mind a chondroitin-szulfát alapvetően nagy molekulák, sajnos csak nagy veszteségek árán, alacsony százalékban tudnak eljutni az ízületekbe, ahol porcvédő hatásukat kifejtik. Törekedjünk tehát arra, hogy lehetőleg olyan készítményt válasszunk, amelyek ezen molekulák kis tömegű alkotóelemeit tartalmazzák, így az ízületbe való bejutásuk, ezáltal hatékonyságuk jelentősen megnő.
 • Hialuronsav: Nagy vízmegkötő képességű molekula, a porcsejt megfelelő állománysűrűségéért felelős, rugalmasságot ad. A porcszövet sejtközötti állományának egyik váza.
 • Kollagén: A porszövet sejtközötti állományában legnagyobb mennyiségben jelenlévő építőanyag. Rugalmas és egyben merevítő szerepet is játszik.  Kifejezetten ízület specifikus a II. típusa.
 • MSM: elsősorban a belőle kinyert kén (S = sulfur) fájdalomcsillapító és fontos szerepet játszik a hártyák anyagcseréjében. Így elősegíti a tápláló anyagok ki- és bejutását a szövetbe.

Annak érdekében, hogy a sérült, beszűkült vagy anyagcseréjében jelentősen lassult ízület képes legyen a bevitt anyagokat megfelelő módon hasznosítani előnyös, ha az általunk választott készítmény megfelelő tápláló kenőanyagot is tartalmaz, mely segíti a felszívódást és mérsékli a gyulladásos tüneteket. Ilyen például, az Aloe vera, mely természetes gyulladáscsökkentő és ásványi anyag tartama táplálja a szövetet.

Körkép: ízületi destrukciók

Sokan, ha ízületre gondolnak, akkor leggyakrabban a könyök, a térd, vagy a csípő ízület jut az eszükbe. Sokan bele sem gondolunk abba, hogy a gerincet alkotó csigolyák között található a legtöbb ízület. Az emberek estében a gerincet érő folyamatos több irányú teher okán – ide tartoznak a nehéz fizikai munkavégzés, a helytelen testtartás, az ülő munka és a veleszületett, vagy szerzett rendellenességek eredményezte problémák – a gerinc ízület szinte folyamatos károsodásnak van kitéve.

Az ízületi fájdalmaknak három fő kategóriáját különböztetjük meg:

 • Arthralgia (egyszerű ízületi fájdalom), hátterében leggyakrabban sérülés, vagy túlterhelés áll.
 • Arthrosis (porckopás), ami alatt az ízületi felszínt alkotó hyalinporc elvékonyodását értik. Az előző bekezdésben leírtakból azonban már kiderült, hogy a hyalinporc csak egy eleme annak a komplexnek, amit úgy hívunk, hogy ízület. A többi alkotóelem, az ízületi tok, a szalagok és maga az ízületi nedv is ugyanolyan fontos szerepet töltenek be a fájdalommentes mozgás biztosításában, mint a hyalinporc. Bármely ízületi alkotóelem destrukciója esetén, lecsökken a szövetek folyadéktartalma, romlik rugalmassága, kopásállósága, és növekszik az esély a fájdalmas ízület kialakulására. Ezt a folyamatot nevezik ízületi kopásnak. Általában ezt szeretnénk a lehető legnagyobb mértékben lelassítani, mivel megállítani sajnos nem lehet. A porckopás gyulladásos fázisában az ízület esetleg meg is duzzadhat az ízületi folyadék felhalmozódása miatt.
 • Arthritis (ízületi gyulladás) kialakulhat a porckopás okozta folyamatok, bakteriális fertőzés, anyagcsere – vagy hormonális betegségek, illetve autoimmun folyamatok hatására. Arthrosis esetében a terápia igen változatos lehet. Elsősorban a belgyógyászati, vagy immun alapbetegségeket kell kezelni. Gyulladás sikeres csillapítása után van mód az ízületek célzott kezelésére.

A tapasztalt tünetek és a diagnózis felállítás után, az ízületek állapotától függően javasolt rendszeres nem túlságosan megerőltető testmozgás, amely fokozza a vérkeringést, és ezáltal az ízületek oxigén és táplálék ellátottságát; az életmódhoz igazított táplálkozás; és a körültekintően megválasztott hyaluronsav és glükózamin tartalmú étrend kiegészítő.

Az Equine America UK® emberi fogyasztásra kifejlesztett Cortafelx® készítményei gyors és hatékony megoldást kínálnak az ízületi problémákra.