Immunrendszer

 

„Lovaink ellenálló képességét és ez által egészségét rendkívül sok tényező befolyásolhatja az állat korától a környezet hatásain át a takarmányozásig. Befolyásolja a külső hőmérséklet megváltozása éppúgy, mint a különféle tartási módok, az ápolás, az edzési módszerek vagy a különféle stressz faktorok. Amikor az állat testét vírusok, baktériumok, gombák vagy más mikroorganizmusok támadják meg, és ezek képesek rajta megtelepedni, akkor fertőzésről beszélünk.

A kórokozók ellen az elsődleges anatómiai akadályt a bőr és a nyálkahártyák jelentik, a rajtuk található mikroflórával és kémiai védőrétegükkel, valamint a kötőszövet, a kötőhártya, a szerveket védő tokok és hártyák. A kórokozók, ha ezeket az akadályokat leküzdik, és bekerülnek a szervezetbe – pl. egy seben keresztül -, akkor a szervezet először egy nem specifikus védekező rendszer segítségével, gyulladás formájában próbálja őket megsemmisíteni. A láz, a test belső hőmérsékletének emelkedése erősíti a szervezet elhárítási készségét és jelzi, hogy az erős, lokális fertőzés miatt szisztematikus védekező reakciók léptek működésbe.” Az egészséges immunrendszer így segít leküzdeni a szervezetbe jutott kórokozókat.

Létezik azonban olyan állapot, amikor a szervezet nem képes megbirkózni a kihívásokkal. „Immunhiány léphet fel bakteriális vagy parazitás fertőzés következtében, de leggyakrabban vírusos fertőzés után. További következményeként, járulékosan, a védekező rendszer kieséséhez vezethet.” Krónikus betegségek, helytelen takarmányozás, alultápláltság stb. előidézheti az immunhiányos állapotot, ami gyakran allergiás tünetekhez, akár ló asztmához, ismertebb nevén COPD megbetegedéshez is vezethet. Az allergia a szervezet abnormális reakcióját jelenti egy idegen antigénnel (allergén) szemben. Ez lehet a védekező rendszer lokális vagy általános hibás reakciója, amely akár halálos kimenetelű is lehet – pl. anafilaxiás sokk esetén.

Mit lehet annak érdekében tenni, hogy lovunk megfelelő immunrendszerrel rendelkezzen?

A csikó korban kezdett, oltásokkal történő alapimmunizálást követő éves oltások, a megfelelő tartási körülmények – alkalmazkodva a ló fajtájához és napi teljesítményéhez – valamint a megfelelő takarmányozás mellett, azoknál a lovaknál, melyek már átestek egy krónikus fertőzésen, vagy fokozott stressznek vannak kitéve, érdemes kiegészítő intézkedéseket tennünk a későbbi állapotromlás elkerülése érdekében.

Az Equine America Emune kasvirág és csüdfű kivonatot koncentráltan tartalmazó terméke segíti lovaink immunrendszerének megőrzését, vagy helyreállítását. A krónikus betegségen átesett, vagy a környezeti hatásokra genetikailag rosszul reagáló lovaknál gyógynövény tartalma fokozni képes a szervezet ellenálló képességét, csökkenti a meglévő allergiás tüneteket.

A kasvirágot (Echinacea) mint növényi antibiotikumot és immunrendszer-stimulálót alkalmazzák közel 3000 éve megfázás és influenza, hólyagfertőzés, mandulagyulladás esetén valamint más fertőzéses betegségekre. A kasvirág az immunrendszer működésének fokozásával is megelőzheti a fertőzéseket. Mikor a betegségeket okozó mikroorganizmusok megjelennek a szervezetben, akkor a fehérvérsejtek makrofág fajtái megsemmisítik és elnyelik a támadókat.  Egyes hatóanyagai fokozzák a makrofág-falósejtek mikrobapusztító tevékenységét, valamint a szervezet védekezésében szintén nagy szerepet jelentő T-limfociták termelődését. Serkentik az interferon és az interleukin termelődését, a fehérvérsejtek képződését, és más nem specifikus immun stimuláns szerepük is van.

A kínai csüdfű (Astragalus membranaceus) már az ókori maják földjén, valamint a 2. századtól az ősi kínai gyógynövénytanban is ismeretes volt. Magasabb rendű növénynek tartották, amellyel nemcsak betegségeket, hanem az ember általános életenergiáját is erősíteni lehet.

A csüdfű kínai neve huang qi, vagyis a “qi erősítője” (qi = csi: életerőt jelent, más jelentésben Sárga Vezér). A növény a kimerült, fáradt, gyenge, étvágytalan egyént felerősíti. A szervezet védekezőképességét, a gyenge immunrendszert támogatja, stimulálja, segíti a betegségek utáni felépülést mind fizikai, mind lelki értelemben azzal, hogy stabilizál és megerősít.

Összetevői között említhetjük a glikozidokat, aminosavakat, szterolokat, nyálkát, telítetlen zsírsavakat és egy poliszacharidot is, amely az immunrendszer működésének serkentéséért felel. (Az immunrendszer sejtjeit interferon termelésére készteti, és ezek a fehérjék gátolják a vírusok szaporodását.)

Rendszeres használata növeli az őssejtek számát a csontvelőben, támogatva a fehérvérsejtek, a védelmi T-limfociták termelődését. Ennek köszönhetően a fertőzés által meggyengített területre vándorolnak, és ott hatékonyabb fellépésre képesek. Vizelethajtó hatású, kihajtja a szervezetből a felesleges folyadékot, ezzel csökkentve a magas vérnyomást. Tágítja az ereket, így a vér könnyebben eljut a szövetekhez. Szabályozza a vér mennyiségét és sűrűségét. Jótékonyan hat a vese és a lép működésére, gátolja a kóros izzadást és a vizesedést, óvja a máj működését.

A praktikus kiszerelésben, folyadék formájában kapható Emune kiváló választás a téli időszakban megelőzés képen, illetve minden esetben, amikor lovunk immunrendszere támogatásra szorul.

E, mint Egészség! E, mint Emune!

A gyógynövények részletes elemzésének leírását a fitoterapiakalauz.hu, valamit a hazipatika.com oldalak segítségével állítottuk össze.

A lovak immunrendszerének bemutatásához a vonatkozó idézeteket Nemzetközi Lovas Magazin 2001.februári számában megjelent cikkből idéztük. Címe a Lovak Immunrendszere. Fordította: Bíró Ágnes és Matsch Evelin. A teljes cikket a lovasok.hu honlapján olvashatjátok.

A táplálék kiegészítők adása nem helyettesíti a megfelelő állattartást és a kötelező állatorvosi viziteket!