SZEME CSILLOG, SZÉP A BŐRE…..VAGY MÉGSEM?!?

IMMUNOLÓGIAI KŐRKÉP: BŐRBETEGSÉGEK.

EKCÉMA

Az elmúlt időszakban már szót ejtettünk az immunrendszer kiemelkedő szerepéről, mint alapvető védelmi eszköz. Romlása számos olyan megbetegedéshez vezethet, amelyre lovunk, vagy akár felmenői még csak hírből sem voltak hajlamosak. Egy jól tartott, megfelelően ápolt ló esetében a tulajdonos bizton dőlhet hátra a karosszékében: nem lesz itt semmi baj. De mégis… A következő esettanulmányunk az mutatja, hogy mindig akadhatnak meglepetések a természet tarsolyában.

Az utolsó két év komoly fejtörést okozott az állatgyógyászoknak. Krónikus köhögések, ideje korán történő elhullások, fertőzéshullám, nehezen gyógyuló sebek, kólika „rohamok” szinte istállónyi egyedszámban, ugyanabban az időben. Mindez az időjárás és az annak hatásaira nehezebben reagáló, érzékenyebb szervezetek válasza, úgymond nem megfelelő védelmi funkciójának tudható be. Ilyen diszfunkció a lovaknál nyári időszakban előforduló ekcéma. Ez a kellemetlen betegség egy anyagcsere probléma és Culicoides Midges törpeszúnyog nyálára adott allergiás reakció kombinációjából alakul ki. Eredetileg az északi lófajtákat és a pónikat érintette, de manapság már bármilyen ló érintett lehet. A csípés maga egy ártalmatlan szúrás, csakhogy néhány órával később allergiás viszketést okoz. A ló bárhol és bármikor, amikor lehetősége van, jólesően és végeláthatatlanul, addig dörzsöli az allergiában érintett részeket, míg azokról a szőrt és a bőrt teljesen ledörzsöli. A kivakart, véres, nedvedző részek később bakteriálisan és/vagy gombákkal felülfertőződnek, és gennyes sebek alakulnak ki a vakart területeken. A sörény és a farok érintett része teljesen kopasszá, sebessé válik. Az elhúzódó szőrváltás, a bakteriális vagy gombás bőrbetegségek, a lassú sebgyógyulásra való hajlam és az érzékeny bőrtípus sajnos súlyosbítják a tüneteket. A hastól a hátig, a fülektől a farokig bárhol viszkethet a bőr, de leggyakrabban az üstök, a sörény él, a martájék, a farok tő és a csípőszeglet érintettek. Érdekes módon sokszor éppen azok a részek, melyeket a nap erősen tud sütni, melegíteni. Ezek a részek gyulladtak, vörösek és forróak. Bebizonyosodott, hogy a fehérje túletetés a betegség kitörését elősegíti és a tüneteket súlyosbítja. Egyes vitaminok és ásványi anyagok, mint pl. a Kálcium, a B-vitaminok és a magnézium hiánya is fontos szerepet játszik.

Az alábbi esetben egy 13 éves kanca gazdája számol be tapasztalatairól:

„…egy probléma mentes, több órás tereplovaglás után, fürdetés közben arra lettem figyelmes, hogy lovam nyakának nagyobb részén a bőr erőteljesen vörös és nem igazán kellemes neki, ha hozzá érek. Bőrgyulladásra vagy leégésre gondoltam, s egyeztettem az állatorvossal, aki ezen a vonalon indított, s hűsítő, gyulladásgátló krémet javasolt. Két nap múlva a duzzanat még nagyobb lett, bőre bekeményedett, s nagyon fájlalta. Érintésre elhúzódott, tapintásra kemény és meleg volt a felület.

Egy képsorozat után az állatorvos azonnal küldte a diagnózist: ekcéma. 5 napig izomba adott antibiotikummal, abrakba kevert gyulladás gátlóval, s egy antiszeptikus krémmel kentem, majd a második napon antihisztaminnal támogattuk meg a kanca szervezetét. Az ötödik nap végére, mikor látszott, hogy az antibiotikum és az antihisztamin együttesen hatni kezdett, a ló bőre egyszerűen elkezdett leválni.

Onnantól a krémet, egy speciálisan bőrgyulladásra kifejlesztett, minimális szteroid tartalmú permetre cseréltük, s körülbelül a 3. héten a szőr kezdett visszanőni. Napközben a leégésre, s a legyekre különösen kellett figyelni, így egy speciális ezüst tartalmú krémmel a gyulladást és a leégést is el tudtam kerülni. A takarót levette magáról, így azt kizártam, maradt a napi kontroll és a kenegetés. Sajnos a lábán is megjelentek nagyon hasonló bőrtünetek, bár azok, az állatorvos javaslatára immár egy kimondottan ekcémára fejlesztett humán kenőcs hatására, egészen eltűntek.

 Ha azonnal nem egyeztetek az állatorvosunkkal, sokkal komolyabb kimenetele is lehetett volna az eseménynek. Főleg az után, hogy kancám egyáltalán nem mutatta a klasszikus ekcémás idegességet és vakarózást. Gyorsan léptünk, így hamar sikerült megoldást találni.”

 

Az eset tanulsága, miszerint egy jól tartott, megfelelően ápolt, állategészségügyi szempontból negatív lónál is kialakulhatnak heveny allergiás reakciók, nem egyedi eset a lótartók körében Több olyan esetről is érkeztek beszámolók, melyek kisebb nagyobb mértékű immunromlás miatt kialakult allergiás bőrreakciókról, istállóköhögésről, szemgyulladásról számoltak be. Ilyen esetben a megfelelő orvosi kezelést követően, vagy azzal egy időben érdemes lovaink immunrendszerét megtámogatni.

Az Equine America® termékei számos megoldást kínálnak, melyek már bizonyították hatékonyságukat. A méltán híres Everyday Mineral&Vitamins Multivitamin pótolja a szervezet számára szükséges nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat. A szintén kiemelkedő Emune® táplálék kiegészítő támogatja az immunrendszer működését, tisztítja a vért és gyulladást gátol. Valamint, ilyen nagy mértékű allergiás reakciók esetében érdemes nagyobb dózisú C-vitamint adagolni a lovunknak, melyet kiváló minőségben a Equine America® termékei között szintén megtalál.

„…a kezelések után, még vár ránk egy biopszia, amiből kiderül maradandó e az ekcéma, vagy csak egy egyszeri, de könnyedén előforduló esetről volt szó. Mindenesetre egy immunrendszer támogatást bevezetek a takarmányozásba. Lovam évek óta szedi a Cortaflexet® illetve az Everyday vitamint. Azok a készítmények csodát tettek. Ha tudok tenni a lovam egészségéért, ennyi a legkevesebb.”

Amennyiben elváltozást észlel lova viselkedésében és egészségi állapotában, haladéktalanul egyeztessen állatorvosával.